наднормено тегло, хирургия, пластична, пластични, операция, операции, остслабване .

Клиника по пластична и естетична хирургия - д-р Ангел Енчев.

БългарскиРуски

Наднормено тегло

Наднормено тегло - Д-р Ангел Енчев

Как да отслабнем чрез операция?

Как да отслабнем? Неумолимата  статистика показва, че този въпрос вълнува с всяка изминала година все повече и повече хора. Затлъстяването придобива характер на епидемия и лекари от цял свят се борят с този проблем. Разделът от  хирургията, занимаващ се с лечение на хора с наднормено тегло, се нарича "бариатрична хирургия". Името "бариатрична" идва от гръцката дума „baros”, което означава "тегло, тежест", а „ iatrike” означава "медицина". Така "бариатрията"  е клон на медицината, занимаващ се с проблемите на дебелите хора. 

Как да отслабна? Можете да минете на диета, да правите упражнения, да вземате лекарства. Но ако  много години се опитвате  да отслабнате с подобни средства  и сте   пробвали  всички консервативни методи, ако наднорменото тегло ви създава сериозни проблеми, включително и  здравословни, тогава можем да се замислим за най-силният и стабилен метод за отслабване – хирургическото лечение. 

Защо възниква необходимостта да се правят операции за намаляване на теглото? Както е известно, много хора са с наднормено тегло и това води до сериозни здравословни проблеми. Това само по себе си става заболяване . В този случай задължително трябва да се свалят килограми, за да се  подобри  здравето и да се удължи  живота. 

Никакви други методи, освен хирургическия, не дават толкова силен и траен  резултат при намаляване на теглото . Известно е, че само 1% от хорат, запазват по-ниското си тегло, в следствие  на  диета или хапчета, а останалите си го  възвръщат и дори натрупват повече килограми . Само хирургията предлага възможност за решаване на този проблем окончателно. Ето защо, все повече и повече хора избират  хирургичното лечение. 

За да се  отговори на въпроса: "Как да отслабна  чрез операция и възможно ли е да ми се направи операция за отслабване ?", е необходимо да се определи индекса  на телесна маса. Ако той е по-голяма от 40, тогава може и трябва да се направи такава операция. А в случай, че имате болести като  хипертония или диабет, проблеми със ставите или разширени вени, тогава индексът на телесна маса пада до 35. 

Голяма част от лекарите правят многобройни опити да подобрят резултатите от лечението на наднорменото тегло и основните операции ги представят в раздела: "Историята на борбата срещу наднорменото тегло". Те са изброени по име на автора и годината на публикуване. Ако се интересувате от подробности за историята на бариатричната хирургия, можете да прочетете тези статии. 

Както и да се разглеждаме този труден въпрос, важно е да рзберем какво е най-подходящо за конкретния  пациент? За по-лесното ориентиране  във видовете операции, виж таблица 1. Тези операции са разделени на базата на механизма на загуба на тегло, който е представен в лявата колона. 

Класификация на операции

Механизмът на загуба на тегло

Операция

Ефективността на загуба на тегло

Бележки

Намаляване на усвояване на хранителните вещества (малабсорбция)

Байпас на тънките черва

● ● ● ● ●

Към настоящия момент не е направено поради големия брой усложнения

Biliopancreatic байпас

● ● ● ● ●

Той се използва рядко, поради относително високото ниво на метаболитни нарушения

Стесняване  на лумена на стомаха

Регулируем стомашен пръстен

● ● ●

Глобален стандарт

Вертикален gastroplasty

● ●

Той се използва рядко, не осигурява стабилно намаляване на теглото

Комбинацията от двете по-горе механизми (малабсорбция + стеснение на лумена на стомаха)

Стомашна байпас хирургия

● ● ● ●

Глобален стандарт

Намаляване на капацитета на стомаха е резултат от въвеждането в лумена на чуждо тяло

Стомашен балон

● ●

В истинския смисъл на думата,това не е  операцията. По-скоро, амбулаторна процедура.

Загуба на апетит

Инсталиране на електронен стимулатор на стомаха

Експериментална работаМерцедес Медлайн Клиник BAMBAS Алерган Приморец Gabriel
Nagor Мерцедес Polytech Regenlab