наднормено тегло, хирургия, пластична, пластични, операция, операции, остслабване .

Клиника по пластична и естетична хирургия - д-р Ангел Енчев.

БългарскиРуски

Наднормено тегло

Наднормено тегло - Д-р Ангел Енчев

Лапароскопски операции, или защо не е по-добре да се режат хората

"Grosse Grosse Schnitte Chirurge machen" ("Великият хирург прави голям разрез”) - тази стара немска игра на думи в действителност е мотото на цяла епоха от развитието и изпълнението на хирургията като  занаят. Виртуозното изпълнение на различни хирургични разрези, съшиване на органи един с друг, разделянето на части и виртуозното разделяне на половина на организма и др. се  считат за върховно постижения на хирургията като наука. Всъщност думата "хирургия" от гръцки: χειρουργική - от χειρ „ръка“ и εργον „действие, работа“ означава „ръчна работа“.
Ето защо с  „действията на ръцете ", често без да се замисляме за това, което само по себе си грубата намеса в тялото  му нанася (т.е. на пациента, за когото се прави всичко това), тежка травма, подкопаваща защитните сили и пречеща му да се справи с болестта.

Удобството на опериращия лекар е от особена важност за лечението. Разбира се, колкото повече се реже стомаха, толкова по-лесно е да се достигне до труднодостъпния орган и  най-важното да се направи „красиво": с изключително равни и прецизни шевове между червата.
Ето защо  възникналото в края на осемдесетте години на миналия век, понятие „малко проникване" първоначално предизвика у хирургическата общност остро отхвърляне. Въпреки това,съпротивата на  консерваторите и привържениците на разреза „от гръдната кост до срамната област" е изненадващо кратка. Привържениците на новата философия за активното въвеждане на лапароскопията като най-малко травматичен метод за извършване на операции на органи, ентусиазирано се застъпват за нея . Става ясно и  окончателно доказано от огромния брой примери, че тежестта на операцията за пациента и нейния потенциален успех  до голяма степен се дължат не на сложността на интервенцията, и не на броя на шевовете и отнемане на телесни органи, а само на  наличието или липсата на разрез върху коремната стена. При това травмата, нанесена от скалпела на хирурга е толкова по-значителна, колкото  по-дълъг и по-дълбок е разреза.
Използването на лапароскопската операция с десет пъти намалява броя на следоперативни усложнения, четири пъти намалява периода на рехабилитация, съпътстващ се от ред сложни  хирургически процедури в амбулаторна обстановка, като всичко това е напълно приложимо за  пациентите.

Що се отнася до хората с наднормено тегло, традиционната операция на стомаха с разрез, за тях е като катастрофа. Голяма част от подкожна мастна тъкан е жива тъкан, затова отстраняването на такава маса от живи клетки, води до значително увеличение на общите за тялото вреди, в хода на операцията. Лошо снабдяваната с кръв мастна тъкан става хранителна среда за микроби,  попаднали в раната, независимо от стерилните условия. Това много често води до нагнояване, а в някои случаи се съпровожда с дехисценция (проблем с шевовете на цикатрикса). Необходимостта да се предпазят операционните  шевовете, принуждават пациентите да лежат на легло в продължение на три или повече дни. Това обездвижване е опасно за човешкото здраве, и най-вече за пациента с наднормено тегло, претърпял сложната операция: може да се очакват пневмонии, тромбози и тромбоемболии.
За да се убедите в предимствата на лапароскопските  бариатрични операции, достатъчно е да се проследи историята на тази тенденция в хирургията. За повече от петдесет години  се изпълниха различни такива интервенции, но пробивът дойде след успешната лапароскопска шунтирования желудка . През 2004 г. само в САЩ и Канада има повече от 140 000 бариатрични операции, като годишния растеж на този вид интервенция, се дължи единствено на лапароскопската хирургия. Нищо чудно - практичните американци не искат усложнения.
И в края на тази кратка бележка, позволете ми да кажа: не трябва да се оперират пълни хора по т. нар. "отворен" способ. Разбира се, понякога в хода на операцията може да се прибегне до свободен достъп, но това е само по здравословни причини. Началото на операцията винаги трябва да бъде лапароскопски.Мерцедес Медлайн Клиник BAMBAS Алерган Приморец Gabriel
Nagor Мерцедес Polytech Regenlab