наднормено тегло, хирургия, пластична, пластични, операция, операции, остслабване .

Клиника по пластична и естетична хирургия - д-р Ангел Енчев.

БългарскиРуски

Наднормено тегло

Наднормено тегло - Д-р Ангел Енчев

Проблемите на хората с наднормено тегло

Проблемите на хората с наднормено тегло
Човек  с нормално тегло никога не се замисля  дали да ползва обществена тоалетна, да си купи билет за самолет, да се вози на автобус, да пазарува, да си купува дрехи и въобще при заниманието си с ежедневните неща.
От друга страна  за хората с наднорменото тегло всяка задача е борба . Спазването на лична хигиена е изключително трудно. Когато искате да похапнете някъде, всички околни веднага станават експерти по диети и често изразяват своето мнение. Някои хора гледат на съдържанието на количката ви в супермаркета и  правят свои коментари.
Чиновете в училище за вас са много малки,мястото в самолета-твърде тясно,в  автобусите няма кой да седне заедно до вас,за да си купите дрехи, трябва да отидете в специализиран магазин. Жена, която присъства на група в подкрепа на бариатричната хирургия , казва, че тя не можеше да си спомни, откога не е  влизала  в обикновен магазин, а само мисълта, че тя скоро ще бъде в състояние да го направи, я довежда до екстаз.
Много от работодателите не вземат на работа  хора с наднормено тегло, и ако изобщо ги  приемат,  се опитват да ги  сложат на такива работни места,  където никой не ги вижда.
Всеки ден животът на хората с наднормено тегло е истинско изпитание и  няма кой да им  помогне. Дебелите хора често са обект на обществени подигравки и тормоз.Огромната им фигура се явява пълна противоположност на това, което се цени в съвременното общество - елегантност, стройна фигура, добър мускулен релеф. Ако си дебел, никой не иска да говори с теб, никой не иска да бъде до теб, защото  се притесняват от това.
Нито един от хората с  нормално тегло не може да си представи,  колко неудобно се чувства човек с наднормено тегло всеки ден.
Американското общество  се смята, че е отворено и либерално. Въпреки това, аз не знам дори един човек, който да не използва  шеги по адрес на  някой  дебеланко, най-малко веднъж на ден. За това е виновен всеки  и нищо не се прави за решаване на този проблем. Расизмът, религиозната нетърпимост, сексуалната дискриминация, класовото разделение -за това   чуваме и четем всеки ден. Тези социални въпроси се обсъждат навсякъде - от обикновения разговор в обедната почивка, до статиите в пресата.
И къде става дума за дискриминация на хора с наднормено тегло? Как да се нарече това? Дискриминация, основана на тегло?!
Пълните хора казват, че и на улицата към тях идват  непознати и  правят коментари, че е време да отслабнат.Често  от тях се притесн         яват дори собствените им  деца. Даже много лекари отказват да ги лекуват. 
Какъв образ изплува в главата ви ,когато се опитвате да си представите  дебел човек? Най-вероятно това ще бъде жена с наднормено тегло, която  „плава” на улицата. Може би тя  ще яде понички. Може би си мислите за нея , че мирише лошо.Вие я съжалявате,надсмивате й се,че не може да контролира количеството храна. Може би си мислите, че е  мързелива, глупава, че самата тя е виновна, че е толкова дебела,  че  трябва да мине на  диета. Може би си мислите, че тя е със слаба воля, че въплъщава вашите страхове да не напълнеете да не загубите  контрол върху храненето. И може би ще се смеете зад гърба й,  достатъчно силно, за да може да ви чуе.И когато тя си тръгне,вероятно ще  почувствате приятното усещане за превъзходство над нея, ще осъзнаете, че сте по-добър от нея. И ако в някакъв момент проявите съчувствие и съжалите за своите мисли,то в същия миг ще си кажете: „не, тя е виновна!”.

Хората с наднормено тегло не са по-мързеливи, глупави или невнимателни от  тези с  "нормалното" тегло. Те имат достатъчно силна волята, а в някои случаи дори повече от другите. Повечето дебели хора - това са най-добрите и  разбиращи хора. Те знаят, какво  означава: унижение,болка,самота,абсолютна жестокост от страна на обществото, тъй като я изпитват всеки ден.

 Мерцедес Медлайн Клиник BAMBAS Алерган Приморец Gabriel
Nagor Мерцедес Polytech Regenlab