наднормено тегло, хирургия, пластична, пластични, операция, операции, остслабване .

Клиника по пластична и естетична хирургия - д-р Ангел Енчев.

БългарскиРуски

Наднормено тегло

Наднормено тегло - Д-р Ангел Енчев

Физиология на наднорменото тегло(затлъстяването)


Човек затлъстява, когато енергийният прием надвишава себестойността си в продължение на дълго време. Малко по малко, но постоянно, повишената консумация на енергия води до значително натрупване на мастна тъкан в организма.
По този начин, използването на само 5% допълнителни калории може да доведе до натрупване на около 5 кг мазнини на година. Ако в срок от 30 години  потреблението превишава дори само 8 калории на ден, това би могло да доведе до увеличаване на телесното тегло с 10 кг. Тези цифри отразяват средното наддаване на тегло след 30 години при 25-55 годишни възрастни.

Затлъстяването дори не може да се счита за предразположеност на хората - това е прекалено голямото влияние  на съвременната цивилизация върху човека.
Затлъстяването е хронично заболяване, което се превърна в основен здравословен проблем в най-развитите държави. Като болест придобива наистина застрашителни размери, поради неизбежното развитие на тежки придружаващи заболявания, които са в пряка причинно-следствена връзка с наднорменото тегло. В Съединените щати  затлъстяването е причина за около 300 000 смъртни случая годишно.  В Русия, наред с бързото си икономическо развитие, получава и затлъстяването като една от т. нар. „болести на развитите общества”.


Мерцедес Медлайн Клиник BAMBAS Алерган Приморец Gabriel
Nagor Мерцедес Polytech Regenlab